Четвъртък и петък с програмата за 2 ви учебен срок

Прочети още...

Стартира нов учебен предмет "Състезателна информатика" за най-малките

През учебната 2020/2021 IV ОУ „Д. Дебелянов“ – Благоевград стартира нов учебен предмет – «Състезателна информатика» за най- малките на езика C++.

Пожелаваме попътен вятър на малчуганите в света на високите технологии.

1 година – 3 клас;

2 година – 3 и 4 клас;

3 година – 3, 4 и 5 клас;

4 година – 3, 4, 5 и 6 клас.

През 1-ва година учениците ще изучават - алгоритми, езици за програмиране; среди за програмиране, елементи на езиците за програмиране; типове данни и операции в езика С++;аритметични операции, изрази и присвояване; въвеждане и извеждане на данни; линейни алгоритми; още операции в езика C / C++; знаков тип char.

През втората година на проекта ще се включат трети и четвърти клас. Четвърти клас ще участват в състезания и олимпиади в група Е по информатика. Всяко състезание се състои в създаване на компютърни програми за решаване на задачи с алгоритмичен характер.

През трета година на проекта ще се включат 3,4 и 5 клас. Учениците от 4 и 5 клас ще участват в състезания и олимпиади в състезателна група Е по информатика.

През четвъртата година в проекта ще се включат 3, 4, 5 и 6 клас. Учениците от 4 и 5 клас ще се състезават в група Е, а 6 клас в Д група.


На 23.01.2020 г. в 4.а клас се проведе интердисциплинарен урок

y2y1

На 23.01.2020 г. в 4.а клас се проведе интердисциплинарен урок по учебните предмети РП – Информационни технологии и Човекът и обществото. Осъществи се междупредметна връзка, в която учениците с голяма мотивация показаха знания и умения по двата учебни предмета. Под ръководството на своите учители Руска Ищалова и Теодоси Митковски екипите презентираха своите творчески умения за анимиране и задаване на ефекти, демонстрирайки знанията си по Човекът и обществото. Доказаха, че с помощта на компютърна програма като MS Power Point могат по интересен и достъпен начин да се затвърдят и обобщят знания за природните области на България. Четвъртокласниците с желание влязоха в ролята на учители и показаха завидни умения и знания по двете учебни дисциплини.

 

IV "б" - Национална седмица на четенето 2019

 45

      Учениците от 4.б клас с класен ръководител Тонка Панайотова се включиха в разнообразни дейности, свързани с Националната седмица на четенето. Подкрепиха дарителската кампания на Обществения съвет "Дари книга - Запали искра"и обогатиха фонда на класната си библиотека с 12 книги. В Деня на отворените врати посрещнаха децата от 4. група „Калинка“ от ДГ "Синчец" и съвместно пътешестваха в света на приказките с роботизирана играчка Пчеличка-Умничка. Презентираха електронните си книги с ученически творби, устроиха си Маратон на четенето, конкурс „Най-добър четец“, състезание по правопис и представиха любима книга в инициативата „Сподели ми книга, сподели ми знание“.

42 1

 

Националната седмица на четенето

bel1 2


         Интересно и вълнуващо премина Националната седмица на четенето, организирана от Министерството на образованието и науката. Учениците от прогимназиален етап на IV ОУ „Димчо Дебелянов” се включиха активно в нея с различни инициативи, с цел насърчаване интереса към литературата, повишаване на грамотността и опознаване на богатото фолклорно наследство.

         Седмокласниците проведоха беседа за мечтите и идеалите на героите в повестта „Немили Недраги” от Иван Вазов и изготвиха проекти на тема „Трагичният образ на хъшовете”.

         В духа на предстоящите светли празници, учениците от 5. и 6. клас поставиха драматизация, озаглавена „Традициите оживяват”. Театралното студио на училището се превърна в обичаен български дом, в който малките актьори, превъплътени в ролята на задружно семейство, изпълниха обредни ритуали и наричания за здраве, благополучие и берекет.

         Под наставничеството на преподавателите по български език и литература Нина Воденичарова и Десислава Александрова, възпитаниците на училището решиха езиковите задачи, предоставени от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при БАН под надслов „Написаното остава. Пиши правилно!”.

 

 

Приказен бал - „Вълшебства от думи“

3a13a3 13a5 2

Емоционална и наситена с магия беше срещата на децата от група „Лъвчета“ от ДГ „Синчец“ с учениците от 3.б клас на IV ОУ Д. Дебелянов. Г-жа Котева, г-жа Цветкова, г-жа Палаханска и г-жа Антова организираха съвместна дейност за децата по повод седмицата на четенето. Театралното студио на училището се превърна в приказно място, където сякаш оживяха обичаните от децата герои - принцеси, принцове, феи, джуджета... . Приказният бал бе под наслов „Вълшебства от думи“ и се отбеляза в ден, в който се празнува християнския празник Св.Стилиян- закрилник на децата.